A Resilient Place

The first phase sets the tone for an exemplar sustainable development, drawing on national and international best practice, and ensuring the development is resilient to climate change and plays its part in helping residents reduce their impact on the environment around us.

From the brownfield nature of the site, through the transport links, biodiversity and employment approach sustainability is at the heart of the development. 

Image

Other key aspects include:

Water

We will be delivering attenuation ponds and swales to provide 68,000 cubic metres of water storage and 1 kilometre of additional ditches, to support better management of water across the local water cycle.

Homes are being designed to consume less than 110 litres/ day, with cultural education on water and energy efficiency.

Buildings and Materials

Recycling of 98% of hardstanding from runways and taxiways onsite will see a huge reduction in waste going to landfill, and provide aggregate for foundations across the development.

The Design Code ensures all homes are built with 5 Star efficiency rating for insulation, windows, energy management and lighting materials. Their layout and direction will maximise natural light and heat. Non-residential buildings will target BREEAM* Excellent setting.

*BREEAM: Building Research Establishment Environmental Assessment Method is a sustainability assessment method that is used to masterplan projects, infrastructure and buildings.

Energy

Design will ensure energy bills are lowered to £350-400 pa, making homes affordable to live in.

We will smash the target of 10% renewable energy provision with a range of solar and other renewable sources currently being agreed to provide the majority of heat and energy for the development. The development will include an Electric Vehicle Charging Network for homes and public spaces.

Image

All rear side boundary fences will have gaps built in to enable a site wide hedgehog run.

Image

At least 50% of buildings, must have bird or bat bricks, or insect boxes built into them.